Forum forum robocze Fundacji AUREA Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poziom hormonów tarczycy u psów
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum robocze Fundacji AUREA Strona Główna -> O psach / Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BiGRobin
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 276
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świetochłowice k/Katowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:08, 11 Maj 2010    Temat postu: Poziom hormonów tarczycy u psów

czy ktoś orientuje sie jakie sa prawidłowe normy hormonów tarczycy u psów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13058
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:16, 11 Maj 2010    Temat postu:

Jeśli macie wyniki badania krwi Robina, to powinny być na nich podane również normy.
Różne laboratoria podają wyniki w różnych jednostkach więc trudno odpowiedzieć
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BiGRobin
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 276
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świetochłowice k/Katowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:20, 11 Maj 2010    Temat postu:

no własnie nie ma, bo badanie robiłam w ludzkim laboratorium za darmo i znalazłam normy w internecie ale własnie w innych jednostkach
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aśka Axelowa
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 3590
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Piła

PostWysłany: Wto 14:22, 11 Maj 2010    Temat postu:

Z Kasparkowych badań robionych w Idexx'ie (Niemcy):

T4 (total T4) 12.9 - 60.5 nmol/l
FT4 (free T4) 7.7 - 47.6 pmol/l
FT4 (free T4 dializowana) 6 - 40 pmol/l
TSH < 0.5 ng/ml
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13058
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:25, 11 Maj 2010    Temat postu:

Mogą też być takie normy:

fT4 1-4 ng/dl,
T4 15-40 ng/dl
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BiGRobin
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 276
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świetochłowice k/Katowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:25, 11 Maj 2010    Temat postu:

dziekuje, porównam w domu z moimi wynikami, pozatym robiłam mu cholesterol, próby watrobowe i jeszcze parę innych rzeczy i z tego co znalazłam w necie to wszystko jest ok:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta Duszenko




Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 493
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: WROCŁAW

PostWysłany: Wto 14:27, 11 Maj 2010    Temat postu:

i jeszcze takie:
Tyroksyna [ T4] 17 - 50 nmol/l
Wolna frakcja tyroksyny [ FT4 ] 8 - 30 pmol/l
Trójjodotyronina [T3] 0,77-2,79nmol/l
TSH 0,07-0,40 ng/ml
Cholesterol 2,9 - 9,0 mmol/l
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marta.bajowa
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 2360
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Dzierżoniów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:30, 11 Maj 2010    Temat postu:

A ja nie wiem czy to prawda, ale w ludzkich laboratoriach używa się innych odczynników?/stężeń odczynników? do wykonywania tych badań, dlatego wyniki z psiego laboratorium mogą różnić się od wyników z ludzkiego. Znam psiaka, który w ludzkim laboratorium miał taką sytuację i wyniki z ludzkiego laboratorium były całkowicie niemiarodajne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13058
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:42, 11 Maj 2010    Temat postu:

Też o tym słyszałam, choć słyszałam również, że niektóre laboratoria weterynaryjne zlecają badania ludzkim laboratoriom albo używają do swoich badań odczynników do ludzkich badań (choć możliwe, że w innych stężeniach).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał Majowo-Lutowy
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 09 Maj 2009
Posty: 808
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gliwice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:39, 11 Maj 2010    Temat postu:

również słyszałem, że wyniki mogą być bardzo różne w zależności od tego na jakich odczynnikach zostały zrobione
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BiGRobin
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 276
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świetochłowice k/Katowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:25, 11 Maj 2010    Temat postu:

hmm.. z podanych tu norm wychodzi że Robin ma niedoczynność, bo ft4 jest poniżej normy, chyba jednak musze jechac do weta
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasiasta Alicja
GRUPA ORGANIZACYJNA



Dołączył: 13 Gru 2007
Posty: 3012
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:35, 11 Maj 2010    Temat postu:

A ja z kolei słyszałam, albo czytałam, tylko teraz nie pamiętam gdzie, że goldeny mają trochę inne normy tarczycowe, niższe niż inne rasy. Bo wzorzec (norma) do badań robiony był głownie na beaglach.
Tak że niewielkie odchylenie w dół należy traktować u goldena jako normę. Tylko zabijcie mnie, nie pamiętam ile to jest trochę poniżej normy i z jakiego źródła to wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marta.bajowa
FUNDACJA AUREA
FUNDACJA AUREA



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 2360
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Dzierżoniów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:45, 11 Maj 2010    Temat postu:

Tak, tak jest u Goldenów, że mogą mieć fizjologicznie nieco niższy poziom hormonów tarczycy. Jednak jeśli Golden ma objawy kliniczne niedoboru (czyli widzimy, że piesio wcale nie je dużo a ma problemy z wagą, jest ospały, ma problemy ze skórą, sierścią, pazurkami, pojawiają się wyłysienia- objawy te nie muszą wystąpić razem) a do tego wyniki oscylują na granicy tej "normalnej" normy to raczej należy podjąć leczenie. Są jeszcze przeliczniki względem innym parametrów sprawdzające czy pacjent może mieć niedoczynność, ale to już trzeba robić mając pełen panel badań w ręce (wraz z tarczycą dobrze zbadać jest cholesterol i trójglicerydy bo względem tych parametrów robimy dodatkowe obliczenia i stawiamy diagnozę).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta Duszenko




Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 493
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: WROCŁAW

PostWysłany: Wto 19:55, 11 Maj 2010    Temat postu:

BiGRobin napisał:
hmm.. z podanych tu norm wychodzi że Robin ma niedoczynność, bo ft4 jest poniżej normy, chyba jednak musze jechac do weta


a jakie wyniki ma Robin? u nas podczas pierwszego badania wyszło fT4 6,5 - pomimo iż norma to 8, okazało się po konsultacjach ze specjalistami, że u goldena to też norma, Alicja dobrze słyszała lub czytała Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BiGRobin
DOM ADOPCYJNY



Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 276
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świetochłowice k/Katowic
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:53, 11 Maj 2010    Temat postu:

ft4 0,858 ng/dl
ft3 3,73 pg/ml
cholesterol 252 mg/dl
glukoza 84 mg/dl
żelazo 125,54 ug/dl

Pozatym Robin oprócz tycia i nadmiernego apetytu nie wykazuje żadnych objawów niedoczynności. jest energiczny, nie jest ospały, sierść i skóra ok
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum robocze Fundacji AUREA Strona Główna -> O psach / Zdrowie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin